A Falkenstein Kastély - Karácsony Új-Európában

Bár a Karácsonyt valamilyen formában már a kora középkortól ünnepelték Európában, ma ismert formáját javarészt a viktoriánus korban nyerte el: Viktória királynő uralkodása alatt az ünnepség jelentősége eléggé megnőtt, és számos, részben ma is létező szokás is ekkor terjedt el. Lássuk, hogyan is ünneplik ezt az időszakot Új-Európában!


Ajándékozás
A karácsonyi ajándékozás gondolata a 19. század elején, Sarolta királynétól terjedt el, és a viktoriánus korra eléggé bevett lett. A felnőttek egymásnak csak kisebb dolgokat adtak, esetleg egy új ruhát, cipőt, cilindert, a gyerekek viszont a lehetőségekhez képest bőségesen. Igen népszerűek a tudományos eszközök, például a kisebb méretű mikroszkópok és kémiai szettek, vagy az óraműszerkezetes, esetleg miniatűr gőzgéppel működő szerkezetek, mint az ugató-futkosó, fémből készült kutyák, csapkodó szárnyú famadarak és apró lánctalpasok. Számos Törperődben már az év második felében elkezdik gyártani a nagyvárosok számára a különféle Szerkentyűket.
A Boxing Day is ebben a korban gyökeredzett meg, bár itt még mást jelentett, mint ma, a mi világunkban: nem egy "bevásárlós ünnepnap" volt, hanem a karácsony utolsó napján ekkor adták oda a szegényeknek szánt, jellemzően pénzt vagy apróbb tárgyakat tartalmazó ajándékdobozokat. Új-Európában a könyörületesség és a jócselekedetek fontossága még nagyobb, mint a saját viktoriánus korunkban, így a karácsonyi időszakban még a legszőrösszívűbb, legzsugoribb alakok is megenyhülnek - mindenki hallotta Ebenezer Scrooge történetét, a három karácsonyi Tündéről, akik káprázattal meggyőzték, hogy adni jobb, mint kapni…


A karácsonyi menü
A karácsonyi asztalon ekkoriban a jómódúaknál csirke vagy pulyka, a szegényebbeknél marhasült szerepelt. A legszegényebbek nyulat ettek, vagy összeálltak egy "libaklubba": év közben hetente pár pennyt betettek a közösbe, amiből karácsonyra vettek együtt egy libát, és közösen elfogyasztották. Az olcsónak számító kagyló is kifejezetten a szegényebb rétegek eledele volt. Az észak-amerikából behozott pulyka ekkortájt kezdett széles körben elterjedni, miután az angliai Norfolkban is elkezdték tenyészteni.

Karácsonyi programok
A tudományos érdeklődés feltámadása magával hozta a karácsonyi előadásokat és múzeumi programokat is, melyek elsősorban a gyerekeknek, fiataloknak szóltak. A könyvekben gyakran az ünnepi időszakra hangolt kísérleteket is javasoltak számukra.
A viktoriánus kor embere bolondul a társasjátékokért, és ez a karácsonyi eseményeken sincs másként. Örök klasszikus a Snapdragon, amikor egy tál rumba mazsolákat tettek, majd az italt meggyújtották, és a tál körül ülőknek el kellett kapkodni a felugráló, égő szemeket. A gyerekbarát változatban talán egy óraműszerkezetes rugós lap dobálja fel a mazsolákat. Alkoholból azonban máshol sem volt hiány, a ciderből vagy sörből főzött puncs igen népszerű ital volt, ezzel kínálták a házak között vonuló, karácsonyi dalokat előadó énekeseket.


Karácsonyi kalandok
Természetesen a szeretet és a béke ünnepe közel sem mindenkit érint meg egyformán, sőt, bőségesen vannak olyanok, akik számára ez az időszak lazábban vett biztonsági előírásokat, ittas őröket és hanyagabb hivatalnokokat jelent.
  • Adam Sardonis, az Arany Hajnal renegátja nemrégiben tudomást szerzett egy, a British Museum hatalmas könyvtárában őrzött mághikus kötetről, amit különös módon még egyetlen varázslórend sem szerzett meg magának. Az információi elég hiányosak, így abban sem lehet biztos, hogy valóban ott van-e még a könyv, de egy ilyen felfedezést túl nagy lehetőség ahhoz, hogy nemet mondjon rá. Pechére az információ nem csak hozzá jutott el: a haldokló könyvtáros eredetileg egy általa ismert és megbecsült szabadkőműves varázslónak írta meg a felfedezését, és bár kapzsi titkára lemásolta és eladta levelét Sardonisnak, az eredeti is célba ért. A varázsló pedig ismerőseit, a karaktereket bízza meg, hogy minél hamarabb szerezzék meg a könyvet, akár úgy is, hogy ők maguk törnek be a múzeumba, Karácsony éjjelén.

  • Robur, a Hódító egy igazán merész rajtaütésre készül: repülő hajójával be akar hatolni az egyik új-európai főváros nagy bankjába, hogy miközben mindenki ünnepel, embereivel kiürítsék a széfeket. A terv egyes részletei kiszivárogtak, eljutva a csapat magánnyomozójához, ám senki sem tudja pontosan, melyik városról, melyik bankról és melyik éjszakáról is van szó. Minél gyorsabban végig kell járniuk kapcsolataikat, megmozgatva minden szálat, megszorongatva a Világbűnözői Liga néhány tagját, hogy figyelmeztessék a megfelelő hatóságokat és csapdát állíthassanak a gazfickóknak!

  • A téli éjszakában utazó karakterek a sűrű hóesésben váratlanul egy kastélyhoz érnek, ott, ahol legutóbb még semmi sem volt! A dermesztő szelektől egyre magasabbra tornyosulnak a hótorlaszok, útját állva a szánnak, így a csapatnak nincs más lehetősége, mint menedéket kérni a Tünde várban. Ki tudja, kinek az oltalmát kérik: a Fényes Udvar egyik jószándékú, bár "tréfás kedvű" uráét, vagy a Sötét Udvar egyik gyönyörű, de morbid, gonosz természetű úrnőjéét? Netán maga Drakula gróf a vendéglátójuk?
-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések