Enhanced - Cyberpunk képregény, a Blade Runner/Appleseed hangulatában

2022 őszén, mikor a Facebook algoritmusai éppen megpróbálták kitalálni, mit is szeretnék olvasni a falamon, kivételesen eltalálták: elém tették az Enhanced cyberpunk képregény Kickstarter kampányának hirdetését. A kis olasz csapat által rajzolt/írt történet látványvilága kifejezetten ígéretes volt. 


Az olasz rajzolóknak azért is örültem, mert örök kedvencem, a Cyberpunk 2020 is akkor nyerte el általunk megismert kinézetét (2.01), amikor Mike Pondsmith meglátta az olasz kiadást, és megvette annak képeit (a 2020 első változata még dobozos volt, mint az eredeti CP2013, a 2.0 volt az első egykötetes, de még eléggé más képekkel - egyébként a magyar kiadás a 2.01 alapján készült).


Mindenesetre az Enhanced Kickstarter kampánya gyorsan felpörgött, a 2500 eurós célt villámgyorsan, 30 perc alatt elérték, és végül 40.042 eurón állt meg, 1113 támogatóval. A csapat tartotta magát a határidőkhöz, folyamatosan igyekezett emailben és a létrehozott Facebook csoportban kommunikálni a támogatókkal, és a tervezett határidőre azután meg is érkezett előbb a link a pdf változathoz, majd alig két nap alatt a fizikai példány is Olaszországból.


A 6.5"x9.25" méretű könyvecskét kellemesen vastagnak éreztem a maga 85 oldalával, igaz, ebből csak kb 65 maga a képregény - az elején a felvezetés és a köszönetnyilvánítások, a végén pedig az összes KS támogató felsorolása, és pár oldalnyi vázlat kapott még helyet (ezeket mind a pdf-ben, mind pedig a fizikai változatban megkapjuk). A könyv többféle puha és kemény borítóval volt választható, illetve járt hozzá néhány apróság is, a támogatás mértékétől függően.


Maga a képregény nem illeszkedik egyik megszokott világba sem, de bőségesen merít a Cyberpunk, a Blade Runner, a Bubblegum Crisis vagy az Appleseed 2004 hangulatából, világából - annyira, hogy akár utánérzésnek is lehetne nevezni. A történet szerint 2050-ben, Nu-Tokyoban járunk, ahol az emberek mellett replikánsok, embernek kinéző biorobotok is élnek, DNS-ükben hordozva a robotika három törvényét. És mivel időnként ők is önállósítják magukat és meglépnek, a helyi rendőrségnek itt is megvan a maga replikáns-vadász osztaga. Amikor azután az egyik megacég, a Nova elveszít három, a robotika korlátai nélkül létrehozott példányt, az őket megalkotó tudóssal és lányával együtt, kénytelenek a rendőrség különleges alakulatának segítségét kérni. 


Az erősen Blade Runner hangulatú kezdés után a történet inkább egy szokványos cyberpunk kaland ívét követi - a főszereplő összegyűjti a csapatát, akik pénzért vagy kényszerből mellé állva elkezdik felgöngyölíteni a bűntényt. Az események pedig hamarosan felgyorsulnak, ahogy természetesen mindenkiről kiderül, hogy hazudik, vagy legalábbis nem mond teljesen igazat. Néhol tényleg úgy éreztem, hogy egy CP 2020 sztoriban vagyunk, ahol "a Zsaru, a Szóló és a Fixer találkoznak a Netrunnerrel" - nem lennék nagyon meglepve, ha az egész mögött valahol egy szerepjáték kampány lenne, de akkor sem, ha nem. Mindenesetre a Nu-Tokyo ide vagy oda, a karakterek helyenként nagyon olaszok.


A látvány és az akció egyébként kifejezetten rendben van, remekül hozza egy cyberpunk nyomozgatós-lövöldőzős kaland színvonalát.


A történet főszereplői is illenek a szettingbe, nem lógnak ki belőle - bár helyenként kétségtelenül kissé excentrikusak.


Mint már említettem, a könyv végén találunk több oldalnyi skiccet az egyes karakterekről és néhány helyszínről is, bemutatva, hogyan nyerték el végleges, képregényben szereplő formájukat. 


Az alkotók elég ambiciózusok, így ez még csak a sorozat első része, lezárás nélkül. A KS támogatók visszajelzései elég pozitívak, és személyesen is úgy gondolom, hogy ha megindul a következő számra a kampány, azt is támogatni fogom. A Facebook csoportban továbbra is rendszeres a kommunikáció, legutóbb például az alkotók megosztották, a képregényhez készült saját zenéjüket is.



Enhanced - Cyberpunk képregény, a Blade Runner/Appleseed hangulatában

-Kyrg-

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések