A Falkenstein Kastély - Játék a Roll20-on a Castle Falkenstein kártyapaklival

A pandémia idején tartott egyik online Retro RPG napon kezdtem bele "A Turul röpte" című Castle Falkenstein kaland mesélésébe, amit végül két szakaszban játszottunk, végig a Skype felületén. A játékrendszer működéséhez viszont szükségünk volt egy olyan platformra, ahol online tudtuk kezelni a kártyákat. Erre a Roll20 lett végül a megoldás: bár a Falkenstein nem szerepelt a támogatott játékok között, kis keresgéléssel és kísérletezéssel teljesen jól teljesítette a rábízott feladatot.
Azóta ugyan már elkészült a Foundry VTT felületen egy nem hivatalos (ám Talsorian által is ismert) Castle Falkenstein modul, viszont annak a szoftvernek relatíve borsos az ára (körülbelül 57 Euro, ÁFÁ-val), még úgy is, hogy elég csak a mesélőnek egyszer megvenni, és utána akárhány játékra használhatja. Ha viszont csak alkalmanként szeretnénk online játszani a Falkensteinnal, vagy a Roll20 már megszokott felület a számunkra, az alábbi sorvezető segítségével magunk is létrehozhatjuk a paklijainkat ezen az oldalon.


Első lépésként létre kell hoznunk mesélőként egy saját játékot, majd annak elindítása után elkezdhetjük létrehozni a paklikat: ehhez a "Collection" fülön a "Decks" résznél elég rányomnunk az "+Add" gombra, és máris létrehoz nekünk a rendszer egyet.


Ezt követően a pakli nevére ráklikkelve érjük el az egyes paklik beállításait. Átírhatjuk a nevét, megszabhatjuk, hogy a játékosok is húzhatnak-e belőle, vagy csak a mesélő oszthat, akarunk-e kizárni egyes lapokat, kell-e külön dobópakli. Némi kísérletezéssel az alábbi beállításoknál maradtunk.


Kicsivel lejjebb görgetve azt is be tudjuk állítani, hogy a többi játékos mit lásson, mi van az egyes emberek kezében: természetesen csak a hátlapot, de a kártyák számát igen (így legalább rászólhatnak egymásra, hogy nem húztak új lapot, egyből, miután kijátszottak néhányat). Az egyes lapokat itt lehet kicserélni, plusz lapokat hozzáadni. 


Ha ráklikkelünk egy lapra, azt egyedileg is tudjuk módosítani: át lehet írni a lap nevét, ki lehet cserélni a képét, a tooltip alatt pedig kommentárt lehet fűzni az egyes lapokhoz. Erre tökéletesen alkalmas mondjuk az R.Talsorian saját, ingyenesen letölthető Castle Falkenstein paklija.



Még lejjebb görgetve pedig ki lehet cserélni a hátlapot is, az általunk kívánt színűre. Mivel a Talsorian pakliban csak Fortune Deck, vagyis Szerencse Pakli van, én a Varázslatpaklihoz kerestem egy szimpatikus, sötét hangulatút, ami illik a mághiához.


A lap jobb alsó sarkában látszó paklikra mozgatva az egeret kapunk egy felugró menüt: 
  • a "Deal" nyitja meg az osztó ablakot (hány lapot, kinek);
  • a "Removed" mutatja a játékból kivett lapokat;
  • a "Recall" a visszahívás ablakot hozza fel, ahol látjuk, hány lap van játékban, és ki tudjuk választani, kitől hívjuk vissza;
  • a "Shuffle" megkeveri a lapokat (erről ne feledkezzünk meg a visszahívás után).
  • a "Hide" pedig elrejti a paklit a pályáról, de a "Decks" alatt vissza tudjuk hozni.

És igazából innentől akár kezdődhet is a játék. Mivel mi a Roll20 felületét csak a kártyákhoz használtuk, egyszerűen felrajzoltunk mindenkinek egy saját területet, névvel, ahová a lapjait kijátszhatta. Ezzel elkerültük az olyan félreértéseket, hogy "ez most kinek a lapja volt?" Először természetesen szokni kellett a helyzetet, sokszor felmerült, hogy melyik lap mire is jó, de a Talsorian paklin ezek rá is vannak írva előre, a lap köré, így ebbe is gyorsan belejött mindenki. Kis gyakorlás után már a harci jelenetek is izgalmasan pörögtek, mint az óramű.
A Castle Falkenstein pdf-ként már a DrivethroughRPG oldalon is megvásárolható!
-Kyrg-


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések