Cyberpunk RED - Szóval hol is van Night City?

Amióta csak a 90-es évek közepén először hozzájutottam az angol nyelvű Cyberpunk 2020 alapkönyvemhez, többször is felmerült a kérdés mind a játékosaim, mind pedig a saját fejemben: hová is álmodta meg igazából Richard Night (Mike Pondsmith) mintavárosát?


Cyberpunk 2020 Alapkönyv
Ha csak az alapkönyv alapján próbáljuk meg belőni NC helyét, akkor azonnal falba ütközünk: a szövegből annyi derül ki, hogy valahol az USA nyugati partvidékén, Kaliforniában van, San Francisco és Los Angeles között, ráadásul a várostérkép ennek (látszólag) máris ellentmond: ezen ugyanis Night City keleti pereme a kikötőnegyed, vagyis a tenger a rossz oldalon van! Nagyon sokat bogarásztam annak idején a térképeket, és gyanítottam, hogy egy északi-déli fekvésű félszigeten kell keresni a helyét, de teljes határozottsággal így sem lehetett belőni, hogy hol van.


Night City Sourcebook
A NC városával foglalkozó kiegészítő egyszerre segített és zavarta össze kissé még jobban a helyzetet. Egyfelől a könyv csak az alapkönyvben szereplő város mintegy felével foglalkozik intenzíven (a 22. utcától délre eső rész kompletten kimarad belőle), igaz, ezzel olyan szintű alapossággal, hogy gyakorlatilag az izometrikus térképen látható épületek 75%-át megnevezi, a fontosabb létesítményekkel. A mellékelt színes térképen igen impozáns látványt nyújt.


A város elhelyezkedésére itt már kapunk egy kissé sematikus nagy térképet, a két részre szakadt Kaliforniával, viszont pusztán ez alapján még mindig szinte lehetetlen a pontos helyet meghatároznunk, ugyanis a jelzett szakasz elég furcsa, főleg ami Monterey közelségére utal.


Kapunk viszont egy másik térképet (igazából ez többször is felbukkan, más és más témákban), ami a város közvetlen környékét mutatja. Ez talán a leginkább félrevezető mind közül, hiszen végre megmagyarázza ugyan, miért van a tenger keleten (és északon is, ami a korábbi térképen nem látszott), és ad két öböl-nevet, ami alapján azt hihetnénk, hogy na most már gyerekjáték lesz megtalálnunk.


A probléma az, hogy ezek a nevek a mai térképeken ebben a formában nem léteznek: a "Del Coronado Bay" keresésre a Google Maps elvisz minket San Diegóba, "Del" nélkül. Ezen a kis földnyelven pedig aligha fér el Night City.


A másik öböl, a "San Moro Bay" szintén félrevezető, ugyanis Moro Bay van, de "San" nélkül.


Itt már van egy félsziget/homokos földnyelv, ám a formája annyira eltérő, hogy könnyű lenne csalódottan legyinteni, ez sem az. Pedig jó helyen járunk, így néz ki a mi jelenünkben az a hely, ahol a Cyberpunk különböző idővonalain Night City felépült.

Cyberpunk RED
A rejtély igazi megoldásával a Cyberpunk RED alapkönyv szolgál, ahol végre alaposan megismerhetjük Mr Night életútját, és a város kialakulásának lépéseit. Helyből a legelső térkép igazolja, hogy jó helyen járunk.


Ezután pedig, ahogy a könyv halad előre a történetben, úgy mutatja meg nekünk, hogyan alakult át fokozatosan a Moro-öböl, hogyan vágták el egy ponton az észak-déli fekvésű hosszú homokpadot, feltöltve az öböl nagy részét, máshol pedig új részeket kotortak ki: a Del Coronado-öböl például a mi világunkban egyszerűen nem létezik.


Mire a történetben eljutunk a Cyberpunk 2020 "jelenébe", az öböl már az ismerős formáját mutatja nekünk, azt, amit megismerhettünk a Night City kiegészítőben.


Amikor azonban tovább olvasunk a könyvben, hogy megismerjük, mi is történt azután, hogy Johnny Silverhand felrobbantotta a bombát (személy szerint még mindig jobban szeretem az eredeti történetet a Firestorm: Shockwave végéről, ahol a bomba az Arasakáé volt, és Johnny addigra már halott volt, Adam Smasher keze által), megismerhetjük azt is, hogyan változott át a város ismét. Újabb területeket vettek el a tengertől, de néhol vissza is adtak neki.


Ez pedig Night City 2045-ben, a Cyberpunk RED korában:


Ha ezen az idővonalon maradunk, érdemes összevetni a Cyberpunk 2077 városképével is. Jól látszik az átalakulás, ahogyan a szárazföldi részek a hidakkal szinte hozzá nőttek: a régi Cyberpunk 2020 Night City nem volt sokkal több, mint a 2077 City Center keleti fele, és Heywood magába olvasztotta egész South Night Cityt. A régi reptér átköltözött a Morro Rock sziklaszigetén épült új helyre, és a széles öblökből szinte csak keskeny csatornák maradtak.


És mindez természetesen csak egy a Cyberpunk számos idővonala közül. Night City talán ebben foglal el leginkább központi helyet, hiszen mind a Cybergeneration (2027), mind pedig a Cyberpunk v3  kilépett a város keretei közül. Nekem azonban az elmúlt csaknem 30 évben ez a város lett a kedvenc képzeletbeli otthonom.

-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések