Társasjátékok - Vampyre - Hajsza Drakula nyomában

A TSR (Tactical Studies Rules) korai, társulásos időszaka után létrehozott TSR Hobbies cég a D&D és az Empire of the Petal Throne szerepjátékok mellett számos társasjátékot is megjelentetett. Ezek egyike volt a Vampyre - Game of the Hunt for Dracula című mini társas, ami 1981-ben jelent meg.


A játék Bram Stoker regényén alapul, és a könyv karaktereit kell benne eljátszanunk, amint Drakula gróf nyomában megérkeznek Erdélybe, hogy felkutassák és elpusztítsák a szörnyeteget. Elméletben hatan tudják játszani, Jonathan Harker, Madam Mina Murray, Dr. Van Helsing, Lord Godalming, Mr. Quincey Morris és Dr. John Seward szerepében.


A játék két részre oszlik: az Alapjátékban Erdély térképén kell a hegyekben, erdőkön és mezőkön utazgatva felkutatnunk Drakula koporsóit, elvágva a vámpírok után a meneküléstől és későbbi regenerációtól. Ezeket a vidék fontosabb pontjain, Kolozsváron, Besztercén, egy régi apátságban és más különleges helyeken rejthette el. Ahogy utazunk, váratlan események történhetnek: fenevadakkal és élőholtakkal csapunk össze, vagy hasznos holmikra lelhetünk. A játék ezen szakaszában nem teljesen kooperatív: bár mindannyian közös célért küzdünk, az a játékos, aki elsőként talál meg három koporsót (vagy más módon szerez előnyt), előnnyel érkezik meg a Haladó játékba, vagyis Drakula kastélyába.


A falakon belülre érve azután már a gróf megtalálása a cél: a vár szobáiban és folyosóin újabb és újabb szörnyetegek és szolgák lesnek ránk. Idebent immár a nappal és az éjszaka váltakozása is számít, minden játékos köre egy-egy órát jelent. Nappal a természetfeletti lények legyengülnek, ilyenkor jobbak az esélyeink ellenük. A végső győzelemhez meg kell ölnünk Drakula grófot!


Bár a szereplőknek maguknak nincsenek értékeik és a harc során csak a D6 eredményére számíthatnak, a játék közben fellelt hasznos holmikkal - pisztollyal, késsel, ezüst keresztel és pisztolygolyóval stb. - növelhetik a saját esélyeiket a csatában. Néhány ellenfél viszont különösen veszedelmes: a démonok egy rövid időre például képesek megszállni a játékosok karaktereit, akik a társaikra támadnak! Ám a legveszedelmesebbek a különféle vámpírok, mint Drakula és a menyasszonyai: ők a harapásukkal képesek megfertőzni a szereplőket, és három harapást begyűjtve ők maguk is Nosferátukká változnak! Innentől kezdve nincs visszaút, az adott játékos ettől kezdve a gróf oldalán folytatja a játékot, aktívan vadászva a korábbi társaira. A vérfarkas ennek a másik változata, ha két vámpírharapás után megsebesíti őket egy ilyen fenevad, maguk is átváltoznak és vadászni kezdenek. Mindkét esetben igaz, hogy hiába győzik le őket hagyományos eszközökkel, legfeljebb pár körrel később ismét visszatérnek a játékba (ahogy a sebesült karakterek is újra harcba szállnak, miután rövid ideig lábadoztak Kolozsvárott. 


A Vampyre nem egy kimondottan látványos játék, hiszen nincsenek hozzá műanyag figurák, csak kicsi papír lapkák, viszont a szabályok kimondottan izgalmasak. Itt nem csak az lehet a kérdés, melyik játékos nyeri meg a menetet, hanem az, hogy egyáltalán sikerrel járnak-e hőseink és ki marad a végén életben?

-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések