Cyberpunk 2020 - Fegyverek tonnaszám - Blackhand's Street Weapons 2020

A Cyberpunk 2020 világában a két legfontosabb kellék a kiberver és a fegyver: ettől a kettőtől függ, hogy életben maradsz-e a mindennapokban. Utóbbiból már az alapkönyvben is kaptunk egy szép nagy adaggal, mind a "modern", pedig a régi darabokból, de a rengeteg kiegészítő még tovább növelte ezek számát. Hogy a káoszban rendet tegyenek, az R.Talsorian 1995-ben kiadta a Blackhand's Street Weapons kiegészítőt, ami lényegében nem tett mást, mint egybe gyűjtötte az összes CPO2020 könyv fegyvereit és a hozzájuk tartozó esetleges szabályokat, egyetlen kötetben. Sajnos a képek a kiadvány közepére szorultak, így összesen csak 4 oldalnyit kaptunk, összesen 37 fegyverről a könyvben szereplő több, mint 250-ből, viszont ezek legalább elég jó minőségűek lettek (a Chromebookok egy részében volt pár szinte vállalhatatlan grafika). Lássuk, mit is kapunk és milyen felosztásban.


A könyv a Közelharci Fegyverek fejezettel indul, és itt azért helyből érezhető, hogy van választék. Egy "általános darabok" táblázat után dúskálthatunk a különlegesebb darabokban, a Neotribes-ból hozott bajonettől a többcélú rendőrboton át a legyezőként szétnyíló pengéjű Slamdance Inc Spawnblade tőrig.


Az Íjak és Számszeríjak sosem voltak felülreprezentálva a kiegészítőkben, az ebben a két rövidke fejezetben található szinte összes darab az alapkönyvből és a Soldier of Fortune 2 kiegészítőből származik. 
Az Egzotikus fegyverek azután megint egy igazi csemegepult, az automata APEX lőtoronytól az Arasaka tömegoszlató hangfegyveren át a tű-, nyíl- és hálóvetőkig, elektromos és lézerfegyverekig minden megtalálható itt.


A Pisztolyokat külön bontva kapjuk meg Könnyű, Közepes, Nehéz és Nagyon Nehéz variánsokra, az eldobható plasztik vackoktól a méretes nomád revolverekig van itt minden. Néhány darab szinte már kézi ágyú kategóriába tartozik, mint a Militech .477 Boomer Buster, a maga négy csövével és hatalmas kaliberével.


A Géppisztolyok szintén szét vannak osztva Könnyű, Közepes és Nehéz kategóriákra, a forgócsöves 22-es kaliberű Militech Mini-Gattól az alapkönyvből ismert standard H&K MPK-2020-ig. 


A sörétes puskákat sokan elhanyagolják, hosszú CP2020 mesélői pályafutásom alatt aránylag kevés játékosom volt, aki kifejezetten ezeket preferálta volna. Pedig ebből is akad szép számmal a könyven, és az automata változatok, mint például a Constitution Arms Hurricane kifejezetten "daráló" lett.


A legtöbb általam ismert játékos a katonai rohampuskákhoz fordul, ha nagyobb tűzerőre vágyna, és ebből már az alapkönyv is jól ellátott minket. Az itt felsoroltak nagy része inkább a különlegesebb darabok közé tartozik, mint a Chadran Arms Jungle Reaper a nagy tárával és beépített gránátvetőjével vagy a Militech M-31a1 a radikális folyékony hajtóanyagú tölteteivel


A Mesterlövészpuskák és az Egyéb Puskák rovatba tartozik minden más hosszú vállfegyver, és ezekből már nem is kapunk olyan sokat. A Barrett-Arasaka Light-20 még mindig jól tartja magát az erős mezőnyben is, é az egyebek kategóriában pedig jól megférnek egymás mellett a nomádok házilag barkácsolt "hosszúpuskái", a Militech Cyborg puskája és a polimer ágyúk.


A Gépfegyverek fejezetbe a különféle könnyű- és nehézgéppuskák, könnyű gépágyúk tartoznak, és ezek között azért nincs akkora nagy szórás. Mondjuk ha tűzerőre vágyunk, még mindig a jó öreg M2A5HB Browning a nyerő.


A Nehézfegyverek közé elsősorban akna- és gránátvetők,  páncélöklök és rakétaindítók tartoznak, de azért itt is van egy két csemege, mint a Rheinmetal EMG-85 mágneses sínágyú, ami minden páncélt negyedel, és az átmenő sebzés "csak" feleződik.


A 'Borg Fegyverek rovat darabjai mind a Solo of Fortune kiegészítőből származnak, és azon úriemberek és úrihölgyek kezébe valók, akik minimum 11-es Testtel bírnak, különben letépik a karodat! Vannak egészen "könnyű" darabok, mint a 4-es kaliberű United Arms CAWS automata sörétes, a maga 16 kg tömegével, a 15 mm-es Arasaka Rage "géppisztoly, vagy a Magnum Opus Hellbringer revolver, a 3-lövetű forgótárral.


A Kézigránátok, Kilőhető gránátok és Aknák fejezetek elég bőséges munícióval szolgálnak a robbantani vágyó játékosoknak, a Lőszerek és Különleges Lőszerek pedig azoknak szólnak, akik számára a sima AP már snassz, és minimum APFSDS lőszert akarnak a sörétes puskájukba. 
A könyv legvégén kapunk egy egyoldalas szabályt a visszarúgás kezelésére, bár ennek igazából csak akkor van jelentősége, ha olyan fegyvert akarunk használni, amihez "kicsik" vagyunk, vagyis nincs meg hozzá a Test értékünk. Én személy szerint egy kampányban használtam, de a játékosok egyszerűen hozzá igazították magukat, olyan fegyvert választva, ami nem akadályozta őket, ezzel teljesen kiiktatva ezt a szabályt.

-Kyrg-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések